KAKŠNO OKNO NAJ IZBEREM?

 


Pet dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri nakupu energijsko varčnih oken.
 
 


 

Pet dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri nakupu energetsko varčnih oken

Prava izbira oken lahko izboljša videz objekta, zviša vrednost nepremičnine in izboljša njeno energetsko učinkovitost. Toda kako v poplavi različnih ponudb izbrati okna, ki so najprimernejša za vaš projekt?

Najpomembnejši vidik, ki ga morate upoštevati, je energetska učinkovitost. Kar 25–30 % energije, ki jo porabite za ogrevanje ali hlajenje vašega doma, je namreč izgubljene zaradi nizke toplotne izolativnosti oken.

Pri nakupu oken za novogradnjo ali menjavi oken na obstoječem objektu zato upoštevajte pet nasvetov, ki jih z vami delimo v tem prispevku.
 


 

 

 
Rezervirajte termin za brezplačen posvet in poiščite najbolj primerna okna za vaš dom.

REZERVIRAJ ZDAJ  


  

STREMITE K ČIM VEČJI ENERGETSKI UČINKOVITOSTI
Energetsko učinkovitost oken merimo z vrednostjo U, pri čemer nižja vrednost pomeni boljšo toplotno izolativnost. Z drugimi besedami – nižja kot je vrednost U, višja je energetska učinkovitost okna.

Kot primer lahko navedemo, da lahko okno z enojno zasteklitvijo dosega vrednost okoli 3,0 W/m2K, medtem ko sodobna okna s trojno zasteklitvijo dosegajo vrednost 0,9 W/m2K ali celo nižjo.


Izberite ustrezno zasteklitev

Z dodatnim slojem stekla in zračno vrzeljo trojna zasteklitev nedvomno zagotavlja višjo vrednost U kot dvojna zasteklitev. To poleg večjih prihrankov na energiji in boljše toplotne izolacije pomeni tudi bolj udobno bivanje skozi vse leto.


Na okna namestite senčila in žaluzije

Večje energetske prihranke lahko zagotovite tudi z namestitvijo senčil in žaluzij. Med vročimi poletnimi dnevi namreč ponujajo dodatno zaščito pred neposredno izpostavitvijo sončnim žarkom. V sončnih zimskih dnevih lahko z odstrtimi senčili in žaluzijami zvišate pasivno ogrevanje, v hladnih zimskih nočeh pa lahko z zastrtimi žaluzijami zagotovite boljšo izolacijo.
  

UPOŠTEVAJTE MATERIAL, IZ KATEREGA JE IZDELAN OKENSKI OKVIR
Med najpogostejšimi in najbolj učinkovitimi vrstami okenskih okvirov
so okvirji, izdelani iz lesa, aluminija in PVC.
 
Okenski okvirji iz PVC

Okna iz PVC ponujajo različne prednosti, saj ne zahtevajo veliko vzdrževanja in ponujajo visoko energetsko učinkovitost. Poleg standardne bele barve lahko izbirate med široko barvno paleto zaključkov in različnimi oblikovnimi zasnovami.
Poleg tega so plastična okna bolj ugodna od oken, izdelanih iz drugih materialov, kot sta les ter kombinacija lesa in aluminija.


Okenski okvirji iz lesa

Lesena okna zagotavljajo izjemno toplotno izolacijo. Les ima namreč že sam po sebi boljše izolacijske lastnosti od drugih pogostih materialov za izdelavo okvirjev. Na voljo je širok nabor barv in premazov, s katerimi lahko svoj dom v celoti opremite po svojem okusu.
Leseni okenski okvirji so vsestranski, saj jih lahko enostavno prebarvate, ko si zaželite spremembe, po drugi strani pa zahtevajo redno vzdrževanje.

 
Okenski okvirji iz aluminija
Aluminijasta okna so najbolj priljubljena izbira za sodobne domove in industrijske objekte. Aluminij namreč omogoča veliko površino zasteklitve – tudi pri izredno ozkem okviru – kar prinaša boljši razgled na okolico in boljšo naravno osvetlitev prostora. Aluminijasta okna omogočajo prašno lakiranje v skoraj kateri koli barvi, poleg tega pa jih praktično ni treba vzdrževati, saj so zelo obstojna.
Slaba lastnost aluminija pa je njegova visoka toplotna prevodnost, kar pomeni nekoliko slabšo toplotno izolacijo.

 
Okenski okvirji iz aluminijia in lesa
Okna iz lesa in aluminija združujejo najboljše lastnosti obeh materialov. Leseni okvirji z aluminijasto oblogo so zato estetsko dovršeni, zahtevajo minimalno vzdrževanje zunanjega dela in so izjemno energetsko učinkoviti.
Čeprav so najdražja izbira, okna iz lesa in aluminija ponujajo kombinacijo topline na notranji strani ter izjemne energetske učinkovitosti in oblog, odpornih na vremenske razmere, na zunanji strani okna.

 


 
 

NE ZANEMARITE STROŠKOV IN ČASA, POTREBNEGA ZA VZDRŽEVANJE 
Kako pomembni se vam zdijo stroški, povezani z vzdrževanjem oken? Če je enostavno vzdrževanje ena od vaših prioritet, potem je morda bolje, da se odločite za okna iz PVC ali aluminija. Izberete pa lahko tudi lesena okna z aluminijasto oblogo na zunanji strani, ki prav tako omogočajo ugodno vzdrževanje, a se zaradi vsebnosti lesa ponašajo z nekoliko boljšimi lastnostmi.
 

IZBERITE IZVAJALCA, KI BO OKNA VGRADIL KAKOVOSTNO
Visokokakovostna namestitev je obvezno za zagotavljanje lastnosti toplotne izolativnosti okna kot celote. Le ustrezno nameščeno okno bo namreč preprečilo uhajanje zraka in prepih na spojih med okni in zidovi.
   

NE GLEJTE LE NA CENO, TEMVEČ TUDI NA KAKOVOST OKEN
Čeprav je cena pogosto odločilni dejavnik, je ključno, da upoštevate tudi kakovost izdelave. Izbira energetsko varčnega okna najvišje kakovosti bo namreč omogočila prihranke na energiji, zagotovila enostavno uporabo in zmanjšala dolgoročne potrebe po vzdrževanju.

V podjetju Aluest kakovost zagotavljamo s sodobno avtomatizirano proizvodnjo in zanesljivimi izvedbenimi partnerji. Vse svoje rešitve testiramo in tako preverjamo kakovost njihove izdelave in njihovo obstojnost. 
 

 

OBIŠČITE NAS. STOPITE V STIK Z NAMI. 
 
PODJETJE
ALUEST d.o.o.
Ljubljanska cesta 2a
6000 Koper
Slovenija

DELOVNI ČAS
Ponedeljek - petek: 8:00-16:00

KONTAKT
M: +386 40 562 496
T: +39 345 836 2677
E: info@aluest.si